Részletek egy nagyon kedves vásárlómmal történt levelezésből., aki évek óta lelkes követője az oldalamnak.
Ő Magyar Erzsébet Katalin, egy borsodi gyermekorvos. Nem sokat tudok róla, de annyit biztosan, hogy fáradhatatlanul végzi a hivatását, és rajong a gasztronómiáért.
Mindig van egy kedves hozzászólása a bejegyzéseimhez. Szokott írni a munkájáról, és az unokáiról. Csodás kertet tart fent, és napi szinten dolgozik a fantasztikus konyhájában is. Nem is értem hogyan van erre energiája. Sosem tartja szinten alulinak, hogy ilyen tapasztalt orvos létére tanácsot kérjen tőlem. Tényleg tisztelem.
Szóval itt a napokban küldött üzenete, a zárójelben lévők az én kiegészítéseim.
Fogadjátok jó szívvel a receptjét!
„Küldöm a ma korán reggel készült nagggyon csípős, nagggyon mediterrán ízesítéssel összeállított zöldségek receptjét.
Reggel kimentem a kertbe és a fűszernövények megszólítottak.
Amikor kimaradtak a zöldségek (egy korábbi fermentálás alkalmából), akkor egy pillanatra elgondolkodtam, hogy talán több fermentálóüveg kellene…
Aztán megkóstoltam az egyik ivólevet (probiotikus fermentált gyümölcsital), már finom volt, így lett egy üres üveg (2,5 literes fermentálóüveg). Akkor meg a gondolat jött és lett a csípős, mediterrán!
Virágzik az oregánó, zsálya kakukkfű. Szeretem a virágokat. Lestyán, bazsalikom, tárkony, zöld babér, valamint piros bors, fokhagyma, gyömbér (ezek az ízesítők)
Amit fermentáltam az:
- kétféle piros és vajretek
- sárga répa
- lila, fehér és fokhagyma
- uborka
- sárga, zöld chili, bácskai és hegyes erős húsos paprika
- egy fél friss gyenge zellert is bele szeleteltem
- Piros, sárga és zöld koktél paradicsomok a dézsákból szóltak hozzám, és azt is már régen szerettem volna kipróbálni. (ez nem a legszerencsésebb ilyen mixben, mert gyorsabban megpuhul mint a többi alapanyag)
Annyira szeretem a színeket, a csípőset, az összes zöldség az előzőből (fermentálásból) kimaradt.
A leszorító sárgarépából készült. (ennél az üvegnél nem igazán van szükség leszorításra)
3 százalékos sóoldattal és benne az előző fermentált zöldség levéből 5 evőkanálnyi folyadékkal öntöttem fel (ez egy hasznos tipp, így be lehet oltani az induló zöldségeket, és egyből helyzetbe hozzuk a tejsavbaktériumokat az élesztőkkel szemben)
Így lett a kora reggeli újabb szépség.
A répa leszorító készítésénél lefaragtam egy kicsit a bal kéz négyes ujjából (Jajjj! Safety First!)
Ahogy írtam maradék zöldségek voltak az előző fermentálásból. Azért szeretem nagyon ezt a módszert, mert semmi nem megy kárba!”
Nos!
Mit is lehetne mondani többet?
Tényleg gyönyörűek az üvegek amiket ezzel a színpompás „zöldséges kosárral” megtöltött.
Kívánom, hogy jó egészséggel fogyassza az egész család!
Remélem Te aki most olvasod ezt a pár sort, is merítesz belőle inspirációt!
Ha szeretnéd, hogy megosszam a tőlünk vásárolt fermentálóüvegekben készült savanyúságodat, gyümölcsitalodat, akkor küld el nekem messengeren, vagy az info@vfts.hu email címre a fotókat, rövid recept leírást, és ha nem titok a saját történetedet!
Mi megosztjuk a blogunkon, és a közösségi felületeinken is, természetesen névvel megemlítve.
Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a szuper fermentált recepteket?
Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 3 különböző méretben, praktikus kiegészítőkkel, és fermentálásról szóló szakkönyvekkel, önállóan vagy csomagban kedvezményes áron!