Ma egy különleges és szuper egészséges receptet hoztam nektek Bakán Beatrix konyhájából, aki natúr fermentált fekete retket készített. A fekete retek egy cékla nagyságú, kívül sötétbarna/fekete, belül fehér színű, káposztafélék családjába tartozó növény, melynek a föld alatti gumóját fogyasztjuk. A fekete retek nélkülözhetetlen vitaminokkal (A-, B-, C- és E-vitamin), ásványi anyagokkal és nyomelemekkel (kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink, mangán, kén, szelén) és rosttal látja el a szervezetünket. Ezáltal rendkívül jó hatással van az egészségünkre, elsősorban az emésztésre és a májra. Természetes vízhajtó és méregtelenítő, sőt még köhögéscsillapító és váladékcsökkentő oldat is készíthető belőle. Ki ne fogyasztaná ennek tudatában?
Fermentált finomságaid elkészítéséhez webshopunkból rendelhetsz 2,5L-es literes , 5 literes és 7,5 literes fermentáló üveg edényt.
Fermentált fekete retek recept hozzávalói:
- fekete retek
Fermentált fekete retek recept elkészítése:
A fekete retkeket alaposan megmostam, megpucoltam és vékony hasábokra vágtam össze. Ezután beletettem az üvegekbe és 2 %-os felöntőlével felöntöttem.
Az alapanyagok összsúlya a felöntőlével együtt a 2,5 literes fermentálóüvegben kb. 2,3 kg, az 5 literes fermentálóedényben kb. 4,7 kg, a 7,5 literes üvegben pedig kb. 7,2 kg. Az arányok ízlés szerint változtathatók.
Szeretnéd Te is kipróbálni a fermentált fekete retek receptet?
Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 3 praktikus méretben!