Ha egészséges, ropogós és természetes módon tartósított savanyúságra vágysz, a fermentált lilakáposzta tökéletes választás.
Az alábbi receptet kaptuk az egyik vásárlónktól, amely nemcsak Márton nap hangulatát idézi meg, hanem tele van probiotikumokkal, vitaminokkal és értékes tápanyagokkal is. A fermentálás természetes eljárás, amelyhez nincs szükség ecetre vagy tartósítószerre – mindent elvégeznek a „jó baktériumok”.
Miért érdemes fermentált lilakáposztát készíteni?
A fermentált lilakáposzta:
- javítja az emésztést
- ámogatja az immunrendszert
- friss, élénk ízű és roppanós marad
- sokáig eltartható
Ráadásul gyönyörű színe miatt az ételek dísze is lehet – salátákhoz, szendvicsekhez, húsételek mellé, vagy akár magában fogyasztva.
Fermentált lilakáposzta recept
Hozzávalók:
- lilakáposzta
- lilahagyma
- fokhagyma
- egész színesbors
- mustármag
- babérlevél
- só (a zöldség össztömegének 2%-a)
Az ízesítése egyébként, ízléstől függően változtatható.
A fermentált lilakáposzta elkészítése
- A lilakáposztát alaposan megmossuk és legyaluljuk.
- A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát nagyobb darabokban hagyjuk.
- A káposztát és a hagymát megszórjuk a szükséges mennyiségű sóval, majd alaposan összegyúrjuk. A só megpuhítja a rostokat, így a lilakáposzta szépen összeesik és levet enged.
- A sós káposztát szorosan betöltjük a fermentáló üvegbe, közben rétegezve hozzáadjuk a fűszereket. A fermentáló üveg nyaka aljáig kell tölteni.
- A lilakáposzta által kiengedett levet visszaöntjük az üvegbe, majd a peremet sós vízzel töltjük fel.
- Az üveget lezárjuk és szobahőmérsékleten érleljük. A fermentált lilakáposzta íze már 2 hét után is nagyszerű, de 1–2 hónap érlelés még intenzívebb aromát ad.
Fontos: az elpárolgó vizet időnként pótolni kell, hogy a lilakáposzta mindig folyadék alatt legyen és ne jussanak be nem kívánt mikroorganizmusok.
Milyen lett a fermentált lilakáposzta?
A fermentált lilakáposzta kellemesen sós, roppanós, illatos és gyönyörű színű savanyúság. Természetes erjedésének köszönhetően tele van élő kultúrákkal, így sokkal egészségesebb, mint a bolti, ecetes változat.
Szeretnéd Te is kipróbálni a fermentált lilakáposzta receptet?
Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 5 praktikus méretben!