Az egyik kedves ügyfelünktől kaptuk az alábbi fermentált spárga receptet. Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy elegendő lett volna egy kicsivel kevesebb spárgát beletenni, hogy csak a fermentáló üveg nyakáig érjen, nagyobb légrés alakuljon ki, nehogy véletlen kifusson az üvegből.
A spárga egyébként egy csodás, sokoldalú, ízletes és rendkívül egészséges növény. Tele van vitaminnal, hívhatjuk természetes multivitaminnal és remek méregtelenítő hatású.
Hatféle méretű fermentáló üveg van a kínálatunkban: 710 ml-es, 2,5 literes, 5 literes, 7,5 literes, 10 literes és 12 literes. A webshopban találsz még fermentálás könyveket és praktikus kiegészítőket is, amelyeket akciós csomagban is megvásárolhatsz. Mindenképpen nézd meg a webshopban!
Hozzávalók
- Spárga
- 3%-os sóoldat
- citrom (opcionálisan)
- fokhagyma
- mustármag
- színes bors
Elkészítés
Alaposan elmossuk a fermentáló üvegeket. A 710 ml-es és a 2,5 L-es üveget használom, mert ez ideális választás az új receptek kipróbálásához, illetve ebben számunkra elégendő savanyúságot tudok készíteni. Egyébként a bevált receptekhez hasznos lenne nagyobb üveg is, főleg a fermentált üdítők esetében, mivel a 2,5 L-es üvegben készített üdítők nagyon gyorsan elfogynak.
Az egyik nagy termesztőnél saját kezűleg, frissen szedett, bio spárgát használtam. A spárgát nagyon alaposan el kell mosni, hogy lehetőleg ne maradjon az apró levélkéken sem föld, illetve a számunkra nem kellő mikroorganizmusok. A szárvégeket is érdemes levágni, hogy ne maradjanak fás részek.
Ezután belehelyeztem a fermentáló üvegbe.
Be kell oltani valami kész lével, kapszulával, vagy mellé tenni valami élőt.
Bár én most nem tettem bele, de érdemes citromot is hozzáadni 3 okból is. Egyrészt egy plusz ízt ad. Másrészt a savtartalma segít kizárni a kórokozókat. Harmadrészt a citromsav antioxidáns, segít valamelyest megőrizni a spárga színét.
Új fokhagymát, mustármagot és színes borsot adtam hozzá.
A spárgát nyakon öntöttem 3%-os sóoldattal, amelyet felforralt, majd visszahűtött vízzel készítettem.
Savanyúságokat szoktak készíteni kisebb sótartalommal is. Viszont mivel a spárga hajlamos arra hogy félrefut, szerencsésebb nagyobb sótartalmat használni, ami segít kiszelektálni a kártékony mikroorganizmusokat.
Végül ráhelyeztem a fermentáló üvegfedőt és feltöltöttem az fermentáló üveg kalapját is a 3%-os sóoldattal.
Ezután egy viszonylag hűvösebb, árnyékosabb helyre tettem és a terveim szerint 1 hét után bontom fel.
A megmaradt sóoldatot félretettem, ha szükség esetén után kell tölteni a fermentáló üveg kalapját, hiszen idővel elpárologna a víz.