Varga Veronikától kaptuk ezeket a szuper egészséges fermentált fejeskáposzta, és vegyes savanyúság receptet, amelyek több összetevőből és különböző fűszerezéssel készülnek. Érdemes kipróbálni annak, aki ínycsiklandó, vitaminban gazdag savanyúságokra vágyik.
Fermentált finomságaid elkészítéséhez webshopunkból rendelhetsz 2,5L-es literes , 5 literes és 7,5 literes fermentáló üveg edényt.
Fermentált káposzta recept hozzávalói:
- 1 db fejeskáposzta fele
- só
- bors, babérlevél, csombor
Fermentált káposzta recept elkészítése:
A káposztát lereszeltem, lemértem és a súlyának megfelelő 2%-nyi sóval összekevertem. Több kisebb üvegbe tettem, mindegyiket más fűszerezéssel.
Fermentált vegyes savanyúság recept hozzávalói:
- maradék fejeskáposzta az előző receptből
- 1 db lilakáposzta
- 1 db éretlenebb sütőtök
- 2 db nagy sárgarépa
- kis marékzellergumó
- fűszerek ízlés szerint: csillagánizs, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, bors, csombor, babérlevél, majoranna, chili paprika
- néhány narancsdarab
Fermentált vegyes savanyúság recept elkészítése:
A zöldségeket alaposan megmosom és mindet lereszelem.
A maradék fejeskáposztát a többi zöldséghez kevertem. Üvegenként szintén eltérő fűszerezéssel tettem el. Használtam csillagánizst, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, feketeborsot, csombort, babérlevelet, majorannát, chilipaprikát. Néhány megpucolt narancsdarabot is tettem néhány lilakáposztás az üvegbe. Ezután minden üveget felöntöttem 2%-os sóoldattal.
Néhány tipp, hogy tökéletes legyen elkészített finomságod
Ha ezeket a savanyúságokat hagyományos (jól záródó, épp tetejű) befőttesüvegekben teszed el, akkor érdemes az első 15-20 napban alájuk tenni egy tálkát. Így az erjedés első, zajosabb szakaszában kinyomott folyadék nem áztatja el a lakást. Ez idő alatt a legideálisabb szobahőmérsékleten tartani.
Miután lecsendesedett az erjedés, mehet hűvösebb helyre a kamrába hónapokra, akár évekre is.
Amennyiben fermentálóüvegben készíted, arra kell figyelni, hogy mindig legyen víz a vízzáró peremben (én sós vizet használok), de nem kell alátét tál.
A 2,5 literes fermentáló üvegbe szárazon sózott zöldségek esetén kicsivel kevesebb mint 2,5 kg alapanyag fér el.
Felöntő lével készített módszernél pedig a zöldség, és a felöntőlé összsúlya legyen kb. 2,2-2,4 kg, az 5 literesbe ezeknek a mennyiségeknek a duplája, a 7,5 literesnek a háromszorosa.
Amikor lezajlott az erjedés első zajosabb szakasza, szét tudod adagolni kisebb, jól záródó tetejű befőttesüvegekbe. Onnan tudod, hogy lezajlott a főerjedés, hogy már nem bugyog a vízzáróperemben az erjedés közben keletkező gáz, és kezd letisztulni az opálos lé.
Ezután még érdemes várni 4-5 napot, majd tiszta befőttesüvegeket teljesen feltölteni, és a felső rétegre kevés sót szórni. Ezután csak le kell zárni alaposan, és ez is tárolható hónapokig.
Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a fermentált savanyúság recepteket?
Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 3 praktikus méretben!