Barion Pixel

Ha egészséges, ropogós és természetes módon tartósított savanyúságra vágysz, a fermentált lilakáposzta tökéletes választás.

Az alábbi receptet kaptuk az egyik vásárlónktól, amely nemcsak Márton nap hangulatát idézi meg, hanem tele van probiotikumokkal, vitaminokkal és értékes tápanyagokkal is. A fermentálás természetes eljárás, amelyhez nincs szükség ecetre vagy tartósítószerre – mindent elvégeznek a „jó baktériumok”.

 

Miért érdemes fermentált lilakáposztát készíteni?

A fermentált lilakáposzta:

  • javítja az emésztést
  • ámogatja az immunrendszert
  • friss, élénk ízű és roppanós marad
  • sokáig eltartható

Ráadásul gyönyörű színe miatt az ételek dísze is lehet – salátákhoz, szendvicsekhez, húsételek mellé, vagy akár magában fogyasztva.

 

Fermentált lilakáposzta recept

Hozzávalók:

  • lilakáposzta
  • lilahagyma
  • fokhagyma
  • egész színesbors
  • mustármag
  • babérlevél
  • só (a zöldség össztömegének 2%-a)

Az ízesítése egyébként, ízléstől függően változtatható.

 

A fermentált lilakáposzta elkészítése

  1. A lilakáposztát alaposan megmossuk és legyaluljuk.
  2. A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát nagyobb darabokban hagyjuk.
  3. A káposztát és a hagymát megszórjuk a szükséges mennyiségű sóval, majd alaposan összegyúrjuk. A só megpuhítja a rostokat, így a lilakáposzta szépen összeesik és levet enged.
  4. A sós káposztát szorosan betöltjük a fermentáló üvegbe, közben rétegezve hozzáadjuk a fűszereket. A fermentáló üveg nyaka aljáig kell tölteni.
  5. A lilakáposzta által kiengedett levet visszaöntjük az üvegbe, majd a peremet sós vízzel töltjük fel.
  6. Az üveget lezárjuk és szobahőmérsékleten érleljük. A fermentált lilakáposzta íze már 2 hét után is nagyszerű, de 1–2 hónap érlelés még intenzívebb aromát ad.

Fontos: az elpárolgó vizet időnként pótolni kell, hogy a lilakáposzta mindig folyadék alatt legyen és ne jussanak be nem kívánt mikroorganizmusok.

 

Milyen lett a fermentált lilakáposzta?

A fermentált lilakáposzta kellemesen sós, roppanós, illatos és gyönyörű színű savanyúság. Természetes erjedésének köszönhetően tele van élő kultúrákkal, így sokkal egészségesebb, mint a bolti, ecetes változat.

 

Szeretnéd Te is kipróbálni a fermentált lilakáposzta receptet?

Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 5 praktikus méretben!