Barion Pixel

Egyik vásárlónktól cseresznye üdítő készítésről kaptunk receptet. Fogadd szeretettel, ha van kedved, próbáld ki! Ha érdekelnek további fermentált üdítő receptet, próbálgasd kedvedre!

Bár a cseresznyét is évről-évre egyre nehezebb beszerezni, azért pár marékkal sikerült és kipróbáltam a fermentált cseresznye üdítőt a jól bevált recept alapján. Nekem egyelőre csak 2,5l-es és 710ml-es fermentált üvegem van, a fermentált üdítők késztéséhez jól jönne nagyobb méretű fermentáló üveg is, mert hamar elfogy.

A receptet 2,5 L-es fermentálóüveghez írtam, de természetesen az arányok módosításával elkészíthető nagyobb fermentáló üvegekben is.

 

Fermentált cseresznya üdítő recept hozzávalói

2,5 L-es Fermentáló üveg

2,5-3 L víz

Néhány szelet Bio citrom

Fél bögre kristálycukor

Cseresznye, kb. az üveg harmadáig töltve

opcionálisan lehet próbálgatni különböző fűszereket, például mentával, citromfűvel

 

Fermentált cseresznye üdítő elkészítésének menete

  1. A fermentáló üveget és a hozzá tartozó „fermentáló inast” alaposan elmosom, de külön sterilizálásra nincs szükség.
  2. A vizet felforralom, majd egy bögrényit félreteszek belőle – ezt később a fermentáló üveg kalapjába öntöm. A maradék forró vízhez hozzáadok körülbelül fél bögrényi kristálycukrot, alaposan elkeverem, majd megvárom, míg teljesen kihűl.
  3. A fermentáló üvegbe beleteszem az alaposan megmosott cseresznyéket, mellé karikázok megmosott bio citromot, kissé össze is nyomom, hogy kiengedje a levét. Ha nem bio citromot használok, akkor a héját el kell távolítani. Hozzáadom a mentát vagy egyéb fűszereket.
  4. Ezután ráöntöm a kihűlt cukros vizet, úgy, hogy az üveg nyakánál maradjon kb. 2 cm légrés – így elkerülhető, hogy a folyadék kifusson. Ráhelyezem az üveg kupakját, majd a korábban félretett vizet beleöntöm a kalapjába. Ez segít távol tartani a nem kívánt baktériumokat a fermentált cseresznyeitaltól. Azért is kedvelem ezeket a fermentáló üvegeket, mert szemben a hagyományos csavaros befőttesüvegekkel, nem kell velük bajlódni: nincs szükség sziszegtetésre, tál fölötti nyitogatásra, vagy egyéb kényelmetlenségekre.
  5. Tapasztalatom szerint az ital 3-4 nap után a legfinomabb, de kifejezetten meleg időben akár már 1-2 nap alatt is elkészülhet. Amikor elkészült, a kupakba töltött vizet leöntöm, majd a fermentált italt átszűröm egy kancsóba vagy olyan üvegbe, amely kényelmesen elfér a hűtőajtó polcán. Itt tárolom, amíg el nem fogy.

 

Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a szuper fermentált recepteket?

Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 6 praktikus méretben és nézd meg a praktikus kiegészítőket, receptkönyveket is!