Robi a fermentált bodza üdítő után ismét alkotott a konyhában. Olvassátok kalandjait szeretettel. 😀
Valószínűleg azon kattog az agyad, hogy mitől lett hamis a ribizli!? Az úgy volt, hogy hajnalban korán keltünk a feleségemmel és leszedtük a megmaradt ribizli termést. Szépen bedobozoltuk, hogy ne essen baja, lett jó sok. Megbeszéltük, hogy ebből szörp és fermentált üdítő lesz. Délután még a ribizli szemezésében is segítettem, utána pedig a lé kifacsarásában. Aztán, amikor nekiálltam volna a fermentált üdítőm elkészítésének, drága feleségem csodálkozva kérdezte, hogy hát nem vettem ki belőle? Ugyanis már a tűzhelyen rotyogott a drága jó ribizli. A mérgelődés után észrevettem, hogy a gyümölcskirálynő kislányom hagyott egy kevés ribizlit, nem sokat, de gondoltam ezzel már lehet kezdeni valamit. Aztán eszembe jutott, hogy leszedtük a sárgabarack termést is, ami jó, ha 1 kg volt, a többi sajnos idén is elfagyott. Hát ezért lett hamis a ribizli. Innentől a szokásos receptemet követtem, egyetlen módosítással. Egyébként, eddig ez az üdítőm viselkedett a legviccesebben, kár, hogy még egyszer tuti nem fogom tudni megismételni 😊
Fermentált „hamis ribizli” üdítő recept hozzávalók:
2,5 L-es fermentáló üveget használtam, ehhez írom a hozzávalókat, de persze készülhet 5 L-es és 7,5 L-es fermentáló üvegben, csak a mennyiségeket arányosan növelve.
- Maradék ribizli
- Túlélő sárgabarack
- Pár szem málna, ami kimaradt a fermentált málna üdítőből
- 1 szelet citrom
- Fél bögre cukor
- 3 liter víz
Fermentált „hamis ribizli” üdítő elkészítésének a menete:
A vizet felforraltam. Kivettem egy bögrényi vizet, amivel feltöltöm a fermentáló üveg kalapját. A maradék vízhez hozzáadtam a cukrot, elkevertem és visszahűtöttem. Azért szoktam kicsit több vizet forralni, hogyha véletlen megfeledkezem róla, a párolgással akkor se veszítsek túl sok vizet. Illetve nagyobb melegben előfordul, hogy után kell tölteni a fermentáló üveg kalapját a fermentálás során.
Amíg hűl a vizem, addig megtöltöm a fermentáló üvegem. Főszabályként azt lehet olvasni, hogy kb. az üveg harmadáig érdemes tölteni gyümölccsel. Hát ez van, amikor sikerül, van, amikor nem, de igyekszem ehhez tartani magam. Beletettem a kevéske ribizlit, málnát, barackot és egy szelet bio citromot.
Belekanalaztam az elhűlt cukros vizet, a nyakától 1-2 cm légrést hagytam. Rátettem az üveghez járó kis tálkát, és az üveg kalapját feltöltöttem a korábban félretett forralt vízzel. Majd a fotózás után félretettem a ház kicsit hűvösebb pontjára, ahol 26 fok körül volt. Bár ideálisabb lenne kicsit hűvösebb, de a kánikulában nem válogathatunk nagyon.
A fermentált üdítők 3-4 nap alatt el szoktak készülni. Eddig nekem a 4 nap nagyon bevált. Ennyi idő alatt termelődik egy kis szénsav és (számomra) nagyon kellemes ízűvé válik az üdítő. Viszont fentebb írtam, hogy rövid pályafutásom során a „hamis” ribizli üdítőm volt a legviccesebb. Mégpedig azért, mert harmadik éjszaka elég intenzíven, 5-10 másodpercenként bluggyogott, mint Lajtner Zsoci aszalt cseresznyéből készülő bora. Még a 4-nap éjjelén is 15 mp-enként bluggyogott. Így még vártam 1 napot, hogy bontódjon a cukortartalma.
Szintén Lajtner Zsocitól kaptam a tippet, hogy a 3-4 nap erjedés utána érdemes leszűrni, átpalackozni nyomásálló üvegbe. Ilyenkor tehetünk hozzá még egy kis friss mentát, vagy citromfűágat, vagy bármi mást és hűtőben hagyni még érlelődni 1-2 napig.
Illetve palackozás előtt érdemes megkóstolni. Ha még kimondottan érződik rajta az édes íz is a savanykáson kívül, akkor több cukrot már nem adunk hozzá, de ha inkább savanyú és nem nagyon édes, akkor egy teáskanál cukort tehetünk a palackba. Az majd leerjed és szénsavat csinál.
Én eddig ezeket nem próbáltam, mert egyrészt nincs hozzá ennyi türelmem, másrészt mindig nagyon gyorsan elfogyott a fermentált üdítőm, de egyszer biztos kipróbálom. Talán akkor, ha lesz nagyobb fermentáló üvegem, hogy több üdítőt készíthessek 😊 Szóval az 5-ik napon leszűrtem vizes kancsóba és betettem a hűtőbe. Természetesen ez is pikk-pakk elfogyott.
Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a szuper fermentált üdítő recepteket?
Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 3 praktikus méretben!