Barion Pixel

Ezt a receptet 2,5 literes fermentálóüveghez írtam. Ebből a mennyiségből 3 db 7 decis és 1 db 4 decis üveget töltöttem meg a kész savanyúsággal.

Ha a nagyobb 5 literes vagy 7,5 literes üveget használod, akkor duplázd, vagy háromszorozd meg a mennyiséget!

Ennél a receptnél nem a szárazon sózott technikát alkalmazom (mint az ősszel eltett savanyú-káposzta esetében, hanem bő felöntőlével teszem el a káposztát.

Nem vágom olyan vékonyra a káposztát, és nem is tömörítem annyira, hagyok helyet a felöntőlének.

Ezzel a módszerrel nagyjából 1,5 kg káposztát tudok kényelmesen beletenni a fermentálóüvegbe és nagyjából 1 liternyi vízzel lehet felhúzni. Gyorsabban elkészül, mert a nyár eleji káposzta rostjai kevésbé szívósak még.

 

Fermentált nyári savanyú káposzta recept hozzávalói:

• Friss nyári káposzta 1,5 kg (egy normál fej)
• Friss kapor 1 csomag
• Fokhagyma 1 kisebb fej
• Só 30gr (nagyjából káposzta súlyának a 2%-a, jódmentes)
• Sós felöntőlé 1,1 liter (1,1 liter víz, 22gr jódmentes só)

 

Fermentált nyári savanyú káposzta recept elkészítése:

  • A hozzávalókat megpucolom, megmosom.
  • A fokhagymákat gerezdekre szedem és 3-4 részre szeletelem.
  • A káposzta külső leveleit eltávolítom, nyolc cikkbe vágom. A torzsáját hosszában kivágom, majd a
    káposztacikkeket keresztben 0,5-1cm csíkokra aprítom.
  • A káposztát egy tálba halmozom és rétegesen összekeverem a sóval. Finoman átmasszírozom, hozzákeverem az aprított fokhagymát, és a kaprot. Állni hagyom fél órát.
  • Közben kimérem a felöntőléhez a vizet és feloldom benne a sót.
  • Amikor kissé összeesett a káposzta, belepakolom a fermentálóüvegbe.
  • Hasznos segítség ehhez egy
    szélesebb csövű tölcsér. Adagolás közben óvatosan eligazgatom és lenyomkodom. Ehhez tömködőfát
    szoktam használni, de egy fakanál nyele is megfelel.
  • A fermentálóedényt a válláig töltöm, se többet, sem sokkal kevesebbet nem teszek bele. Ha túl sok káposzta kerül bele, akkor az erjedés közben kifuthat, ha túl kevés, akkor viszont nem
    keletkezik elegendő gáz, ami kiszoríthatja a levegőt. Ez azért fontos, mert a CO2 védőgázként működve segít megelőzni a penészedést és az oxidációt.
  • Ezután feltöltöm vízzel úgy, hogy kb 1 cm-re elfedje a víz a káposztát, teljesen nem kell feltölteni.
  • Azért készítek 1,1 liternyi felöntőlevet, hogy maradjon nagyjából 80 ml sós lé a vízzáróperembe. Miután ezt is megtöltöttem, ráteszem az üvegtálkát, A tálka és a víz zárja ki a külvilágot, és a kórokozókat az edényből és szelepként működve a vízen
    keresztül kiengedi a keletkező gázokat, így nem alakul ki túlnyomás a fermentálóüvegben.
  • A fermentáció: közvetlen napfénytől védett, szoba-hőmérsékletű helyre teszem és nagyjából 2-3 hétig hagyom erjedni. Ha kezd a víz zavarossá válni, és a káposzta veszíteni az élénk zöldes fehér színéből, az annak a jele, hogy beindult a fermentálódás. Amikor lecsendesedik és kezd letisztulni a lé, akkor késznek nyilvánítom.

Fermentált nyári savanyú káposzta tárolása és felhasználása

Ezután szétadagolom kisebb jól záródó üvegekbe, így hónapokig eláll.

Felhasználható ételek mellé savanyúságnak, ízlés szerint fogyasztás előtt lehet édesíteni is a tányérra kerülő adagot. Nagyon finom friss, hideg, savanykás leves, vagy főzelék is készülhet belőle.

Remélem Te is elkészíted, és egészséggel fogyasztod! 😉

Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a szuper fermentált  recepteket?

Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 3 praktikus méretben, valamint nézd meg a praktikus kiegészítőket, receptkönyveket is!