Barion Pixel

Savanyú káposzta recept hozzávalói

Ez a savanyú káposzta recept a 2,5 literes fermentálóüveghez készült (ha az 5 literes fermentálóüveget használod, duplázd meg a mennyiséget, ha a 7,5 literes fermentálóüveget háromszorozd!)

 

  • 2,5 kg káposzta
  • 62-75gr só (2,5-3% ízlés szerint)
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 2gr egész kömény
  • 2 gr egész bors
  • 6-8 db babérlevél

Savanyú káposzta készítés fermentálóüvegben

A savanyú káposzta fűszerezésén természetesen kedvedre változtathatsz. Volt olyan, amikor csombort tettem bele, és van aki csípős paprikát is ad hozzá.

  1. A savanyú káposzta készítés fontos kelléke egy éles kés, vagy gyalu, amellyel könnyedén felcsíkozom vékonyra. Ez teljesen ki fog tölteni egy jó nagy tálat, de ne ijedj meg! A végére az egész mennyiség belefér a 2,5 literes fermentálóüvegbe.
  2. Hozzáadom a sót és a fűszereket, majd alaposan összegyúrom. Erre azért van szükség, hogy a káposzta rostjai megtörjenek, és kiengedje a levét. Ettől a térfogata a töredékére csökken.
  3. Ezután apránként beleadagolom a káposztát a fermentálóüvegbe, és alaposan beledöngölöm.Ehhez tökéletes eszköz egy ilyen fából készülő tömködő fa, amit a Fermentor műhelytől vettem.
  4. A végén pedig rátöltöm a káposzta kiengedett levét.
  5. Az üveget maximum a válláig töltöm fel, mert az erjedés első szakaszában meg fog emelkedni a szintje, és kifuthat az üveg száján.
  6. Amikor mindezzel elkészültem, felöntöm a vízzáró peremet sós vízzel, és ráteszem a tálkát.

Ha mindezt délután csinálod, már másnap reggel annyi gáz fog termelődni az erjedéstől, hogy vicces bugyogással fog távozni a vízzáró peremen keresztül.

Ezután már csak várni kell.

Nálam a savanyú káposzta kettő-három hónapig érik. Ha most teszed el, akkor karácsonykor már a saját savanyú káposztádból főzheted a töltött káposztát a családnak.

Szeretnéd Te is kipróbálni a savanyú káposzta receptet fermentálóüvegben?

Kattints ide és rendeld meg 3 praktikus méretben!