Savanyú káposzta recept hozzávalói
Ez a savanyú káposzta recept a 2,5 literes fermentálóüveghez készült (ha az 5 literes fermentálóüveget használod, duplázd meg a mennyiséget, ha a 7,5 literes fermentálóüveget háromszorozd!)
- 2,5 kg káposzta
- 62-75gr só (2,5-3% ízlés szerint)
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 2gr egész kömény
- 2 gr egész bors
- 6-8 db babérlevél
Savanyú káposzta készítés fermentálóüvegben
A savanyú káposzta fűszerezésén természetesen kedvedre változtathatsz. Volt olyan, amikor csombort tettem bele, és van aki csípős paprikát is ad hozzá.
- A savanyú káposzta készítés fontos kelléke egy éles kés, vagy gyalu, amellyel könnyedén felcsíkozom vékonyra. Ez teljesen ki fog tölteni egy jó nagy tálat, de ne ijedj meg! A végére az egész mennyiség belefér a 2,5 literes fermentálóüvegbe.
- Hozzáadom a sót és a fűszereket, majd alaposan összegyúrom. Erre azért van szükség, hogy a káposzta rostjai megtörjenek, és kiengedje a levét. Ettől a térfogata a töredékére csökken.
- Ezután apránként beleadagolom a káposztát a fermentálóüvegbe, és alaposan beledöngölöm.Ehhez tökéletes eszköz egy ilyen fából készülő tömködő fa, amit a Fermentor műhelytől vettem.
- A végén pedig rátöltöm a káposzta kiengedett levét.
- Az üveget maximum a válláig töltöm fel, mert az erjedés első szakaszában meg fog emelkedni a szintje, és kifuthat az üveg száján.
- Amikor mindezzel elkészültem, felöntöm a vízzáró peremet sós vízzel, és ráteszem a tálkát.
Ha mindezt délután csinálod, már másnap reggel annyi gáz fog termelődni az erjedéstől, hogy vicces bugyogással fog távozni a vízzáró peremen keresztül.
Ezután már csak várni kell.
Nálam a savanyú káposzta kettő-három hónapig érik. Ha most teszed el, akkor karácsonykor már a saját savanyú káposztádból főzheted a töltött káposztát a családnak.