Folytatódik a gyümölcsszezon. A körte befőtt és „kifőtt” után kipróbáltam a fermentált körte üdítőt is a már jól bevált recept alapján. Két darab 2,5 L-es fermentáló üvegem van, de sajnos az egyiket a nővérem lenyúlta és azóta ő is sorozatban gyártja a savanyúságokat :).
A fermentált üdítők, uborka és káposzta késztéséhez viszont sokkal jobb lenne az 5 L-es fermentáló üveg vagy a 7,5 L-es fermentáló üveg, mert azok gyorsan fogyank.
Visszatérve a körte üdítőhöz, a receptet 2,5 L-es fermentálóüveghez írtam, de természetesen az arányok módosításával elkészíthető nagyobb fermentáló üvegekben is.
Fermentált körtés limonádé recept hozzávalói
2,5 L-es Fermentáló üveg
2,5-3 L víz
2 Db Bio citrom
Fél bögre kristálycukor
körte, kb. az üveg harmadáig töltve
opcionálisan szegfűszeg, fahéj ízlés szerint
Fermentált körtés limonádé elkészítésének menete
- Már minden alkalommal újra elmosom a fermentáló üveget és a „fermentáló inast”, mert jártam úgy, hogy az elmostottan elrakott eszközöket nem mostam el újra és tönkre ment az üdítőm. Viszont sterilizálni nem szükséges.
- A vizet felforralom, kiveszek egy bögrényit, amit a fermentáló üveg kalapjába kell önteni. Ezután beleteszem a kb. fél bögre kristálycukrot a lábasba, amit jól összekeverek és megvárom, amíg kihűl.
- Az üvegbe beleteszem a megmosott, összedarabolt körtéket, belekarikázom a megmosott bio citrom karikákat, néhányat meg is nyomkodok, hogy a leve belefolyjon. Ha nem sikerül bio citromot szerezni, akkor le kell vágni a citrom héját, ahogy ebben a receptben is történt.
- Erre ráöntöttem a kihűlt cukros vizet úgy, hogy az üveg nyaka alatt maradjon kb. 2 cm légrés. Rátettem az üveg kalapját, majd a korábban félretett vizből öntöttem a kalapjára. Így biztosítható, hogy távoltartsuk a fermentált körtés limonádénktól a nem kívánt bacikat. Azért is szeretem ezeket a fermentáló üvegeket, mert a hagyományos csavaros befőttesüvegekkel ellentéten a fermentáló üvegeknél nem kell sziszegtetni, nem kell kibontásnál tál fölé tartani és egyéb ilyen macerás dolgokat csinálni.
Eltettem sötétebb helyre pihenni.
- Mivel a nyár legforróbb időszakában készült az üdítő, a szokásos 3-4 nap helyett már 1 nap után felbontottam. Az üveg kalapjára öntött vizet eltávolítjuk, ezután vizes kancsóba vagy üvegbe szűrjük, amely kényelmesen elfér a hűtő ajtaján lévő polcon, ahol az elfogyasztásig tárolom. Sokáig nem foglalta a helyet. A receptben írt 2 citrom helyett sajnos csak 1 citromom volt itthon, bolt pedig már nem volt nyitva, amikor készítettem. Így is finom volt, de nekem jobban ízlik, amikor kettővel készül.
Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a szuper fermentált recepteket?