Barion Pixel
Fermentált üdítőnek gyakorlatilag csak a képzelet és az ízlés szab határt. Már a gyűjteményünkben is sokféle fermentált üdítő receptet találsz. Ebben a receptben körte üdítő készítésről kaptunk leírást és videót. Fogadd szeretettel, ha van kedved, próbáld ki!

Folytatódik a gyümölcsszezon. A körte befőtt és „kifőtt” után kipróbáltam a fermentált körte üdítőt is a már jól bevált recept alapján. Két darab 2,5 L-es fermentáló üvegem van, de sajnos az egyiket a nővérem lenyúlta és azóta ő is sorozatban gyártja a savanyúságokat :).

A fermentált üdítők, uborka és káposzta késztéséhez viszont sokkal jobb lenne az 5 L-es fermentáló üveg vagy a 7,5 L-es fermentáló üveg, mert azok gyorsan fogyank.

Visszatérve a körte üdítőhöz, a receptet 2,5 L-es fermentálóüveghez írtam, de természetesen az arányok módosításával elkészíthető nagyobb fermentáló üvegekben is.

 

Fermentált körtés limonádé recept hozzávalói

2,5 L-es Fermentáló üveg

2,5-3 L víz

2 Db Bio citrom

Fél bögre kristálycukor

körte, kb. az üveg harmadáig töltve

opcionálisan szegfűszeg, fahéj ízlés szerint

 

Fermentált körtés limonádé elkészítésének menete


  1. Már minden alkalommal újra elmosom a fermentáló üveget és a „fermentáló inast”, mert jártam úgy, hogy az elmostottan elrakott eszközöket nem mostam el újra és tönkre ment az üdítőm. Viszont sterilizálni nem szükséges.
  2. A vizet felforralom, kiveszek egy bögrényit, amit a fermentáló üveg kalapjába kell önteni. Ezután beleteszem a kb. fél bögre kristálycukrot a lábasba, amit jól összekeverek és megvárom, amíg kihűl.
  3. Az üvegbe beleteszem a megmosott, összedarabolt körtéket, belekarikázom a megmosott bio citrom karikákat, néhányat meg is nyomkodok, hogy a leve belefolyjon. Ha nem sikerül bio citromot szerezni, akkor le kell vágni a citrom héját, ahogy ebben a receptben is történt.
  4. Erre ráöntöttem a kihűlt cukros vizet úgy, hogy az üveg nyaka alatt maradjon kb. 2 cm légrés. Rátettem az üveg kalapját, majd a korábban félretett vizből öntöttem a kalapjára. Így biztosítható, hogy távoltartsuk a fermentált körtés limonádénktól a nem kívánt bacikat. Azért is szeretem ezeket a fermentáló üvegeket, mert a hagyományos csavaros befőttesüvegekkel ellentéten a fermentáló üvegeknél nem kell sziszegtetni, nem kell kibontásnál tál fölé tartani és egyéb ilyen macerás dolgokat csinálni.

Eltettem sötétebb helyre pihenni.

  1. Mivel a nyár legforróbb időszakában készült az üdítő, a szokásos 3-4 nap helyett már 1 nap után felbontottam. Az üveg kalapjára öntött vizet eltávolítjuk, ezután vizes kancsóba vagy üvegbe szűrjük, amely kényelmesen elfér a hűtő ajtaján lévő polcon, ahol az elfogyasztásig tárolom. Sokáig nem foglalta a helyet. A receptben írt 2 citrom helyett sajnos csak 1 citromom volt itthon, bolt pedig már nem volt nyitva, amikor készítettem. Így is finom volt, de nekem jobban ízlik, amikor kettővel készül.

 

Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a szuper fermentált  recepteket?

Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 3 praktikus méretben és nézd meg a praktikus kiegészítőket, receptkönyveket is!