Barion Pixel

A recept a 2,5 literes fermentálóüvegre van írva. Ha a nagyonbb 5 literes vagy 7,5 literes üvegben szeretnéd eltenni, akkor arányosan növeld a mennyiséget! Semmi sincs kőbe vésve, ízlés szerint lehet módosítani a mennyiségeken.

Fermentált uborkaital mentával recept hozzávalói

Uborka 450-500 gr
Víz 1,8-2 liter
Cukor 50-60gr
Kezeletlen héjú, vagy bio citrom 3-4 karika,
Menta egy jó csokor

 

Fermentált uborkaital mentával elkészítésének menete

Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszelem. Beleteszem a fermentálóüvegbe a levével együtt. Ehhez praktikus egy széles torkú tölcsért használni, mert így sokkal kényelmesebb és gyorsabb lesz a folyamat.

Ezután beteszem a citromkarikákat, belefacsarok kevés citrom levet is. Ez nem csak az íze miatt kell. A
citrom savassága csökkenti a pH értékét a folyadéknak, ami segít megelőzni az esetleges romlást.

Most jöhet a mentacsokor.

Utána a víz, amiben vagy már elkevertem a cukrot, vagy utólag adom hozzá. A második esetben óvatosan
elkeverem, hogy ne sérüljön az üveg.

Amikor az egész összeállt, a fermentálóüveg vízzáró peremébe vizet öntök és ráteszem az üveg tálkáját.
Így a tálka és a víz kialakít egy anaerob (levegőtől elzárt) teret. Nem szorul rá, nem rozsdásodik szemben
a befőttes üvegek lapkájával, és ha odafigyelek, hogy mindig legyen víz a peremben, akkor nem fog
beszivárogni az üvegbe levegő, és a levegővel együtt olyan kórokozó spórája amitől megromolhat,
megpenészedhet az üveg tartalma.

Az üveget közvetlen napfénytől védett helyre teszem és várom, hogy elinduljon az erjedés.
Naponta ránézek a peremre, hogy legyen benne elég víz, ha szükséges pótlom.

Amikor beindult az erjedés gáz termelődik, ami ha kitöltötte a felső üres teret elkezd apránként
kibugyogni a tálka alól a vízen keresztül. Ez nagyon mókás folyamat, hosszú percekig tudom nézni.
A teljes erjedési folyamat függ az időjárástól, a tejsavbaktériumok fejlődéséhez ideális hőmérséklet 18-
26C között van. Ebben a melegben nagyjából 3-5 nap alatt már élvezhetőre erjed az ital.
A fermentálóüveg azért is praktikus, mert átlátszó, így látszik mi zajlik odabent. A cserépedényben csak
tippelni lehet.

Amikor az uborka színe elveszti a frissességét és barnás-zöld lesz, akkor már lehet számítani rá, hogy
alakul. Ilyenkor a kezdetben egynemű uborka-víz elegy kezd szétválni, és az uborka felúszik a felszínre. Az víz pedig opálossá válik.

Miután késznek nyilvánítom leszűröm. A citromkarikákat, és a mentát rádobom a komposztra.
Az uborkát nem dobom ki, abból isteni tzatzikit lehet készíteni, kevés sóval, fehér borssal, fokhagymával,
és joghurttal. Aprított menta is mehet bele frissítésnek.

A leszűrt levet nyomásálló palackba fejtem, ehhez is adok friss mentalevelet, egy karika citromot és fél
literhez nagyjából 1 evőkanál cukrot.

Lezárom, és hűtőbe teszem.

Ha várok vele még néhány napot, akkor tovább fog savanyodni, viszont az utólag hozzáadott cukor
széndioxiddá alakul és beoldódik az italba. Így kibontáskor szénsavas italt tölthetek a poharamba. De
óvatosan kell kinyitni, mert kifuthat.

Hidegen a legfinomabb.

Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a szuper fermentált  recepteket?

Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 3 praktikus méretben!