Ezt a receptet Robitól kaptuk. Ez is bizonyítja, hogy a fermentálás nem csak a hölgyek kiváltsága. Fogadjátok szeretettel.
Berobbant a nyár, ezzel a gyümölcsszezon. A gyümölcsnek pedig alapvetően kétféle célra szeretem használni, az egyik a befőtt, a másik a kifőtt (igen, a pálinkára gondoltam 😊). Pontosabban most már három célra, hiszen születésnapomra kaptam két darab 2,5 L-es fermentáló üveget és egy példányt Király Ági Egyszerűen Fermentálj című könyvéből, amire régóta ácsingóztam. Felfedeztem, hogy bármilyen gyümölcsből fermentált üdítő is készíthető. Azóta teljesen beszippantott a fermentálás világa. Most jelezném, hogy nagyon jól jönne legalább egy 5 L-es fermentáló üveg, de talán a 7,5 L-es fermentáló üveggel is tudnék mit kezdeni 😊
Már készítettem fermentált limonádét és fermentált üdítőket is, amelyeket egy cikksorozatban be is mutatok. Volt, ami sikerült, volt, amit kiöntöttem, de izgalmas a kísérletezés. Kezdjük a legelső próbálkozásommal.
Eddig csak a 2,5 L-es fermentálóüveget használtam, de természetesen az arányok módosításával elkészíthető nagyobb fermentáló üvegekben is. Egyébként érdemes is a nagyobb fermentáló üvegekben gondolkodni, mert nagyon gyorsan elfogy. A fermentált üdítők elkészítésénél az ún. vaderjesztés technológiát alkalmaztam.
Fermentált bodzás limonádé recept hozzávalói
2,5 L-es Fermentáló üveg
3 L víz
2 Db Bio citrom
2-3 levél menta
Fél bögre kristálycukor
Kb. 3-5 szép bodza virág
Fermentált limonádé elkészítésének menete
- Elmossuk a fermentáló üveget, de nem kell sterilizálni.
- A vizet felforralom, kiveszek kb. 1 deci vizet, amit a kalapjába fogok tenni, beleteszem a fél bögre kristálycukrot, elkeverem és visszahűtöm. Bár az üvegünk csak 2,5 L-es, de én 3 L vizet szoktam venni, hogy maradjon arra az esetre is, ha véletlen tovább forralom a kelleténél és egy része elpárolog. Illetve hagyni kell vizet a fermentáló üveg kalapjába, ami azért kell, hogy kívül tartsuk a nem kívánt bacikat.
- Az üvegbe belekarikázom a megmosott bio citrom karikákat, néhányat meg is nyomkodok, hogy a leve belefolyjon. Beleteszem a kertben szedett bodza virágokat (sajnos csak ennyit hozott a bokrom) és a feleségemnek készített magaságyásból loptam néhány mentalevelet. Az üvegbe kb. 1/3-áig érdemes pakolni.
- Erre ráöntöttem a kihűlt cukros vizet úgy, hogy az üveg nyaka alatt maradjon kb. 2 cm légrés. Rátettem az üveg kalapját, majd a korábban félretett, kb. 1 deci vizet ráöntöttem a kalapjára. Így biztosítható, hogy távoltartsuk a fermentált limonádénktól a nem kívánt bacikat. Ráadásul a hagyományos csavaros befőttesüvegekkel ellentéten a fermentáló üvegeknél nem kell sziszegtetni, nem kell kibontásnál tál fölé tartani és egyéb ilyen macerás dolgokat csinálni.
Nem marad más hátra, elteszem a konyhaszekrényre pihenni és izgatottan figyelem a fermentálás során végbemenő változásokat. Tök izgalmas végig követni az első bubik megjelenésétől, az üdítő színének alakulásán át a gyümölcsök víz tetejére emelkedéséig az erjedés lépéseit.
- 3-4 napos alatt elkészül. Az üveg kalapjára öntött vizet én egy fecskendővel szoktam leszívni, ezután vizes kancsóba szűröm, amely kényelmesen befér a hűtő ajtaján lévő polcra, ahol az elfogyasztásig tárolom. Eddig 1-2 napnál tovább sosem foglalta a helyet, ezért is lenne jó egy nagyobb üveg.
Király Ágitól tudom, hogy a megmaradt gyümölcsöt akár meg is lehetne szárítani, aszalni és fűszerként használni vagy lekvárt is lehet készíteni belőle.
Milyen lett a fermentált limonádé?
Isteni finom. Enyhén szénsavas üdítőt kaptam, amiben teljesen más a citrom íze. Egyáltalán nem savanyú, mint a hagyományos limonádé esetében. A fermentált üdítő áttetsző, de bemattul. Az, hogy mennyire bubis, befolyásolja, hogy mennyi ideig hagyjuk fermentálni, illetve, ha a 3-4 nap után teszünk hozzá még plusz cukor, azzal is lehet fokozni a buborékképződést.
Szeretnéd Te is kipróbálni ezeket a szuper fermentált savanyúság recepteket?
Kattints ide és rendelj hozzá fermentáló üveget 3 praktikus méretben!